Top
 
De Relaxplek / Wat is Yoga Nidra?

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een eeuwenoude yogavorm. Het kenmerkt zich door een serie meditatie technieken die toewerken naar complete ontspanning, zowel op fysiek, mentaal, als emotioneel vlak.

Yoga Nidra wordt regelmatig ‘slaapyoga’ genoemd, maar het is veel meer dan dat. Letterlijk vertaald vanuit het Sanskriet betekent Yoga Nidra  ‘verbinding’ door ‘slaap’. Verbinding staat hier voor verbinding met jezelf, en vanuit daar met het leven om je heen. Slaap staat hier voor het ervaren van de verschillende bewustzijnsstadia zoals wakker zijn, slapen, en dromen, waarbij we gedachten, beelden en emoties kunnen ervaren en beïnvloeden.

We gebruiken in Yoga Nidra diverse meditatie oefeningen, zoals werken met de ademhaling, ontspanning- en bewustzijnstechnieken, visualisaties en hypnose, om tot een toestand te komen die op slaap lijkt. In deze toestand balanseer je als het ware op het lijntje tussen waak, en slaap. Het lijkt alsof je slaapt, maar op een zeer diep level is jouw bewustzijn wakker en alert.

Yoga Nidra afbeelding

Waarom Yoga Nidra?

We leven in een snelle wereld. Een wereld waarbij er miljoenen prikkels per seconde ons bewustzijn binnendringen. We staan altijd ‘aan’. Er wordt veel van ons gevraagd en de balans tussen actie en ontspanning is vaak (zonder dat we daar bewust van zijn) ver te zoeken.

Ontspannen doen we door het ‘doen’ van dingen, zoals wandelen, sporten, Netflixen of een boek lezen. We weten niet meer hoe we ècht tot rust kunnen komen en hierdoor zijn we een beetje het contact met onszelf verloren. Als gevolg hiervan zijn velen van ons regelmatig moe, of zelfs burned-out. Sommigen weten juist niet wat ze met hun energie aan moeten en voelen zich daardoor niet gefocust en onrustig. Vaak slapen we slecht, ervaringen we diverse vage lichamelijke klachten of zijn we gewoon niet echt ‘happy’.

Yoga Nidra is dan een zeer toegankelijke tool die kan helpen.

Hoe werkt Yoga Nidra?

Tijdens een Yoga Nidra sessie helpen bovengenoemde technieken de hersengolven te vertragen. Ze gaan van bèta naar alpha, en vervolgens via theta naar delta. Theta is de hypnosestaat en delta noemen we de ‘deep sleep state’. Dit is de meeste helende staat waarin je kunt verkeren. Je lichaam is hier in slaap en je hersenactiviteit is op zijn allerlaagst. In deze staat heeft ons dominantie brein, dat ons zo vaak in de weg staat, dan ook even pauze. Hierdoor krijgt ons zenuwstelsel als vanzelf de ruimte om zoveel mogelijk terug te keren naar de oorspronkelijke (meest hele) toestand.

Gedurende een sessie hoef jij helemaal niks. Je gaat lekker liggen op een yogamat, of je bed, of de bank. Een plek waar jij je fijn voelt en waar je even niet gestoord wordt. Kussen onder je hoofd, deken over je heen. Vervolgens hoef je je alleen nog maar te laten leiden door de stem van Margje. Margje geeft enkel suggesties, jij bepaalt zelf waar je in mee wilt gaan en waarin niet. Mogelijk word je hier en daar afgeleid door je eigen lijf, gedachtes of emoties. Wie weet val je (voor je gevoel) af  en toe in slaap, dat is prima. Elke sessie is gewoon precies goed zoals hij is. Hoe chill is dat?

Yoga Nidra afbeelding

Wat brengt Yoga Nidra jou?

Yoga Nidra helpt je de balans te herstellen. Het ondersteunt jouw zenuwstelsel in de weg terug naar rust en heelheid. Hoe vaker je een sessie doet, hoe gemakkelijker jouw brein de weg naar de lagere hersengolven weet te vinden. Je zult gaan merken dat je steeds vaker tijdens het dagelijks leven in een meer ontspannen staat verkeert. En hoe je jezelf steeds beter kunt stabiliseren in tijden van stress. Hierdoor zul je een helderder hoofd ervaren en een meer creatieve geest.

Yoga Nidra zal je ook ondersteunen in een betere nachtrust en het je helpen gewoontes te veranderen, of keuzes te maken. Yoga Nidra werkt door tot op celniveau en werkt daardoor (als ondersteuning op medische begeleiding) herstellend bij diverse lichamelijk klachten en ziektes. Yoga Nidra is misschien wel de meest krachtige yogavorm die bestaat!

Hoe beoefen je Yoga Nidra?

Je hebt niet veel nodig voor Yoga Nidra. Een lekker plekje waar je ontspannen te kunnen liggen, zoals op bed, op de bank of een matje op de grond. Misschien wil je daar een dun dekentje bij gebruiken om te voorkomen dat je het koud krijgt.  Een telefoon of laptop met internet en oortjes/koptelefoon.
En tot slot een heerlijke Yoga Nidra sessie. Op de pagina van De Relaxplek vind je 2 gratis sessies om te proberen.

TIP: Misschien is het nog handig om je huisgenoten te laten weten dat je niet gestoord wilt worden. Zo creëer je je eigen Yoga Nidra bubble.

Yoga Nidra bij De Relaxplek

Onze Yoga Nidra sessies noemen wij Dieprelax sessies. Deze sessies zijn gebaseerd op Deeprelax Yoga Nidra en aangevuld met mindfulness, trance en verschillende ademhalingstechnieken.

Probeer het uit!

Wil je weten of dieprelaxen ook iet voor jou is?
Probeer het gewoon met deze twee gratis Dieprelax sessies.

Geniet er lekker van.

Terug naar huis (46 min)

YouTube player

Vervuld verlangen (32 min)

YouTube player